Hjrnguiden
Hem
Du är din hjärna! PDF  | Skriv ut |


Bild: Hjärnan sedd från sida till sida.Animation av magnetkamerabilder

 
thumbMan brukar säga att ett fingeravtryck är unikt för varje person, men än mer unikt är hur just din hjärna är utvecklad. Till och med enäggstvillingar kommer att ha hjärnor som fungerar olika. Bara för att man är genetiskt lika så utvecklas man inte till exakt samma person. Du är unik pga dina upplevelser, tankar, funderingar, minnen, känslor etc.
    
earAllt du hör tolkas av din hjärnas hörselcentra. Tinnitus är ett exempel på ljud som hjärnan hör men som inte finns i verkligheten. Hjärnan har även förmågan att påverka hur hög musik du klarar av att lyssna på. Tycker du om musiken så kan du klara fler decibel jämfört med musik du inte gillar.
    
eyeÖgats näthinna är en del av det centrala nervsystemet. Alla synintryck tolkas av syncentra som sitter i nackloben. Eftersom man inte har förmågan att minnas exakt allt man ser så väljer din hjärna ut saker att rikta uppmärksamheten mot. Olika personer kommer därför att se olika saker även fast de står på samma ställe. Hallucinationer är ett exempel på synintryck som inte finns i verkligheten.
    
handsSpecialiserade känselceller sitter fördelade över hela huden och inne i kroppen som förmedlar tex tryck, temperatur och smärta. Det är dock i hjärnan som allt detta tolkas. Personer som amputerat tex ett ben berättar ofta om sk fantomsmärtor, dvs de har ont i delar av benet som inte finns längre. Detta händer för att nervcellerna som normalt skulle skicka signaler från det amputerade benet fortfarande finns kvar.
    
dreamsAlla dina upplevelser lagras i hjärnan i form av minnen. Nya kopplingar bildas vartefter du upplever saker. När du drömmer så fortsätter dessa processer. Drömmar är ett expempel på upplevelser som du under sömnen upplever som äkta, tills du vaknar. Dina drömupplevelser kommer att ha påverkat din hjärna.
    
   

Senast uppdaterad 2009-09-14 10:36